Gå til indhold
Indhold begynder her

Monika Fagerholm (FI)

Foto: Niklas Sandström

Der skulle gå mere end 30 år fra debuten Sham (1987) til Hvem slog bambi ihjel (2019), før Monika Fagerholm vandt Nordisk Råds litteraturpris, selvom vi længe har kunnet nyde godt af hendes forfatterskab, der løbende er blevet oversat til dansk. Hvem slog Bambi ihjel handler om fire unge drenge, der til en fest voldtager den 17-årige Sasha, men historien centrerer sig ikke om selve voldtægten. Romanen belyser i stedet omstændighederne før og efter, mediernes dækning, drengenes mødres manipulering af sagen og konsekvenserne for både offer og gerningsmænd flere år efter. Romanen tematiserer omgivelsernes håndtering af sagen og de magtstrukturer, der bidrager til en tragisk overgrebskultur.

Fagerholm fik dog allerede sit internationale gennembrud med Skønne kvinder ved havet (1994); en bog, der på mange måder portrætterer en række af de tematikker, som går igen i Fagerholms forfatterskab.

Skønne kvinder ved havet er en generationsroman om 1960’ernes kvindefrigørelse og opgør med familielivets fastsatte kønsroller fortalt igennem veninderne Rosa og Isabella, som var bidragende til, at Fagerholm ofte bliver beskrevet som en feministisk forfatter. Romanen tegner et stemningsbillede af 1960’erne, men også den triste bagside af seksuel frigørelse og friere børneopdragelse, som var særligt omkostningsfuld for børnene, og som udfordrer og underholder læseren på en måde, der er helt særlig for Fagerholm.

Monika Fagerholm arbejder konstant med sproget og udfordrer den fastsatte traditionelle litterære form. Hun skubber til de stilistiske grænser og fornyer prosaens fortælleformer, som skaber rum til nye vinkler på tidligere litterære tematikker. Det ser man i Den amerikanske pige (2004) og Hvem slog Bambi ihjel, der begge kan karakteriseres som thrillerromaner, men igennem Fagerholms formeksperiment vender de op og ned på litteraturens genredefinitioner.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hendes bøger på Litteratursiden.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer