Gå til indhold
Indhold begynder her

Iben Mondrup (DK)

Forfatter Iben Mondrup
Foto: Les Kaner.

Iben Mondrup er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2003 og debuterede som forfatter i 2009 med romanen 'Ved slusen'. Hun er født i 1969 i Danmark og opvokset på Grønland, og det er netop Grønland, som er et tilbagevendende tema i hendes forfatterskab.

Hun fik sit gennembrud med romanen 'Godhavn' fra 2014, som hun også vandt DR Romanprisen for. 'Godhavn' er en følsom og sansemættet fortælling om en dansk udflytterfamilies hverdag i Vestgrønland, som fortælles på skift af børnene Hilde, Knut og Bjørk. Det er ikke en roman med store, dramatisk udsving, men en roman, hvis skønhed og dybsindighed findes i børnenes indre refleksioner og følelsesliv.

Romanen 'Tabita' fra 2020 foregår ligeledes på Grønland, hvor Mondrup skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie. Tabita adopteres af et dansk ægtepar sammen med sin lillebror, og da familien flytter til Danmark, har Tabita svært ved at vende sig til sine nye omgivelser og den fremmede kultur.

I 2022 udkom den selvstændige efterfølger til 'Tabita', romanen 'Vittu', hvor læseren følger Tabitas lillebror, Vitus. Her får vi et indblik i, hvad der skete med Vitus, da han pludselig forsvandt fra Tabitas familie. Adoptivmoren og Vitus udvikler et nært forhold, men et forhold der i sin nærhed overskrider alle grænser og udvikler sig til et overgreb. Mondrup har tidligere i sit forfatterskab berørt denne tematik, men er aldrig gået så tæt på tabuet, hvorfor 'Vittu' står hjerteknugende stærkt og utrolig vigtig.

Iben Mondrup blev nomineret til Læsernes Bogpris for 'Tabita'.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.

 

Årets temaer 2023

  • Arrangører
    Sponsorer